неделя, 10 май 2009 г.

ОТЗОВАВАНЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИ – ЗАЩО НЕ И В БЪЛГАРИЯ

Опозицията предложи на гражданите да “уволнят” правителството с подписка. Акцията вече е в ход. В ход е и дебатът за това има ли смисъл, какво се цели, какви ще са дивидентите за опозиционните сили. На всички е ясно, че тази акция не може да има никакви правни последици. Ясно е също така обаче, че върху негодните управляващи трябва да бъде оказван граждански натиск и опозицията трябва действа, а не да си трае. Дали гражданското “уволнение” на правителството ще спомогне за мобилизиране на обществеността и ще демонстрира моралната й оценка на настоящото управление – може би да, но не това е същественият въпрос.
Акцията “уволнение” дава добър повод на гражданското общество в България да насочи вниманието си към нещо много по-фундаментално. Към необходимостта от въвеждане на законов механизъм за отзоваване на управляващи на изборни длъжности като една от бъдещите съществените промени в българската политическа система. Моментът е съвсем подходящ – вече започна дебатът за въвеждане на мажоритарен елемент в политическите избори, а мажоритарното избиране прекрасно се съчетава с инициатива за отзоваване. Избирателите, поставили на поста му сгафилия политик, би следвало да имат правна възможност да го свалят. Това изглежда напълно логично дори от гледна точка на принципа на защита на потребителите. Ако приемем, че ние, избирателите сме клиенти на политическия пазар (след последните местни избори може би не трябва да се съмняваме в това), то би трябвало да третираме политиците, партиите, програмите и т.н като продукти за потребление. А потребителите се ползват със защитата на закона - ако купят стока, която се окаже некачествена или се яви някакъв дефект, могат да я върнат в магазина. Защо това да може да става да речем с “Изимоп”, а не и с политици? При това некачественият политик може да създаде много по-големи главоболия от една подочистачка. И нима трябва да чакаме до следващите избори, за да предявим своите рекламации. Правото на гражданска инициатива за отзоваване ще ни даде възможност овреме да се отървем от дефектния политик.

На немалко места по света законът предвижда такава възможност, а гражданите я ползват. Така през 2003 г. Калифорния се отърва от губернатора Грей Дейвис заради проблеми с тока и финансови злоупотреби. Направиха подписка, референдум и си избраха нов губернатор – Арнолд Шварценегер. Дори във Венецуела си позволиха да искат отзоваване на президента Чавес. През 2004 г. нещата стигнаха до референдум, но Чавес оцеля. Ако това може да се случи в държава, която смятаме за полудиктатура, защо да не може да стане в демократична България, която при това е член на една европейска демократична общност? Такава промяна ни е нужна. Тогава уволнението няма да бъде само тактическа или пи-ар акция, а може да има сериозни последици...

Няма коментари:

Публикуване на коментар